Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dzień pizzy 9 lutego. Prosty przepis na pizzę z piekarnika. Pizza smaczna i prosta. Jak zrobić pizzę?

REDAKCJA
Dzień pizzy obchodzony jest 9 lutego. Można wybrać się do lokalu serwującego to danie, albo spróbować swoich sił w kuchni. Oto prosty przepis na domową pizzę z piekarnika. Pizza smaczna i prosta. Jak zrobić ciasto na pizzę? Jakie dodatki na pizzę?

Dzień pizzy. Jak zrobić pizzę?

Pizza to prosta potrawa z mąki, drożdży i dodatków, jakie kto lubi. Stałe są składniki na ciasto drożdżowe oraz ser i pomidory. Reszta to kwestia inwencji i upodobań.

Prosta potrawa kuchni włoskiej pochodzi z Neapolu, gdzie w znanej nam formie zaczęła być podawana w XIX wieku. Powstała wtedy najprostsza i najsłynniejsza Margherita. Na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej, matki króla Włoch Wiktora Emanuela. Skomponowana w kolorach włoskiej flagi: czerwone pomidory, biała mozzarella i zielona bazylia.

Pizza początkowo była prostą potrawą, dzięki którym biedota mogła zaspokajać głód. To kawałek ciasta zapieczonego w piecu z oliwą, solą, a czasem i serem. Nazwa pizza natomiast pochodzi od wyrazu “picea” po łacinie, co oznacza placek mączny. Taka potrawa jest prosta w przygotowaniu. Można ją zrobić tanio i ze wszystkiego co jest pod ręką w kuchni.

Przepis na pizzę

Dzień pizzy obchodzony jest 9 lutego. Można wybrać się do lokalu serwującego to danie, albo spróbować swoich sił w kuchni. Oto prosty przepis na domową pizzę z piekarnika. Pizza smaczna i prosta. Jak zrobić ciasto na pizzę? Jakie dodatki na pizzę?

Składniki:
25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Świeże drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (rozczyn ze świeżych drożdży zwiększa objętość o ok. 3 razy).
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie rozczyn. Wymieszać składniki, pod koniec dodając jeszcze oliwę. Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiać przez ok. 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Wyrobione włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę pozagniatać. Blachę posmarować oliwą. Włożyć na środek kulkę ciasta, delikatnie spłaszczyć i rozciągać, rozprowadzając po całej powierzchni.
Posmarować sosem pomidorowym, posypać serem ułożyć dodatki. Odczekać ok. 15 minut aż ciasto podrośnie, następnie piec w maksymalnie nagrzanym piekarniku min. 250 st. C przez ok. 10 minut.

W zależności od tego ile dodamy soli i cukru, regulujemy tym jego pulchność i sprężystość ciasta. Kiedy dodamy więcej cukru do ciasta drożdże lepiej wyrosną. Jeśli dodamy więcej soli, przyhamujemy ich wzrost co wydłuży fermentację ciasta. Dobrze osolone ciasto jest łatwiejsze w wyrobieniu.

Pizza domowa ma ten atut, że wiemy jakie dodaliśmy składniki i jak jest przygotowywana. Gotowa pizza powinna mieć ciasto zarumienione na złoty kolor, szczególnie od spodu.

Dzień pizzy 9 lutego. Prosty przepis na pizzę z piekarnika. ...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Dzień pizzy 9 lutego. Prosty przepis na pizzę z piekarnika. Pizza smaczna i prosta. Jak zrobić pizzę? - Zduńska Wola Nasze Miasto

Wróć na zelow.naszemiasto.pl Nasze Miasto