W skrócie:
Znudziły ci się tradycyjny kotlety schabowe w panierce? Mam dziś dla ciebie przepis na coś oryginalnego, ale łatwego do przygotowania. To kotlet po kowalsku, który jest równie smaczny i jeszcze bardziej pożywny. Nazwa potrawy sugeruje, że to posiłek godny kogoś pracującego tak ciężko jak kowal. Przepis i wykonanie są bardzo proste. Potrzebne są zwykłe kotlety schabowe, do których dodajemy pieczarki i cebulę. Wszystko najpierw obsmażamy, a potem zapiekamy. Na koniec dodajemy jeszcze ser, który roztapia się na kotletach. Jak widać danie jest naprawdę bardzo sycące. Warto podać do niego oprócz ziemniaków, surówkę, np. z młodej kapusty.
Kotlet po kowalsku – przepis na kotlet schabowy z piekarnika
Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4 kotlety
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
4 plastry schabu,
250 g pieczarek,
duża cebula,
8 plastrów sera gouda,
2 łyżki mąki,
olej,
sól, pieprz.
Jak zrobić kotlety schabowe z piekarnika?
Ustawiłam piekarnik na 180 stopni.
Pokroiłam pieczarki oraz cebulę i podsmażyłam je na złoto na patelni.
Każdy plaster schabu rozbiłam, posoliłam i doprawiłam pieprzem.
Obtoczyłam kotlety w mące i podsmażyłam z każdej strony przez 2 minuty.
Przygotowałam żaroodporne naczynie, na dno wlałam 4 łyżki oleju i rozsmarowałam.
Do naczynia włożyłam kotlety, a na każdym z nich ułożyłam warstwę pieczarek z cebulą.
Naczynie wstawiłam do piekarnika na 10 minut. Pod koniec ułożyłam na kotletach ser.
Kotlety po kowalsku podawałam z ziemniakami i surówką.
Oficjalne wyniki wyborów do Parlamentu Europejskiego
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?