MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jajka same w sobie zwłaszcza w postaci gotowanej czy jako...
fot. simpson33/123rf.com

Kto nie może jeść jajek? Tym osobom nawet najzdrowsze jajka mogą zaszkodzić. Jeśli jesteś jedną z nich, zrezygnuj lub ogranicz ich spożycie

Osoby chorujące na cukrzycę

Jajka same w sobie zwłaszcza w postaci gotowanej czy jako dodatek do produktów pieczonych nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi. Jednak wiele dodatków do jajek takich jak majonez czy produktów, do których to jajka są dodatkiem, np. ciast, deserów czy kotletów powoduje nagły wzrost poziomu glukozy we krwi. Przy cukrzycy możesz więc zjadać 1 jajko dziennie, ale najlepiej gotowane, a unikać smażonych oraz Diabetycy powinni więc ograniczyć spożycie jajek do 3-5 w tygodniu i unikać jajek smażonych oraz niezdrowych dodatków. Wskazane jest również częstsze sięganie po białka niż żółtka.

Zobacz również

Takie widoki ma Kamil Stoch z okien swojego domu. Pozazdrościć!

Takie widoki ma Kamil Stoch z okien swojego domu. Pozazdrościć!

Papież ostro o handlarzach narkotyków: Mordercy i zbrodniarze

Papież ostro o handlarzach narkotyków: Mordercy i zbrodniarze

Polecamy

„Miałem dużo szczęścia do nauczycieli”. Rozmowa z astronautą Sławoszem Uznańskim

ROZMOWA
„Miałem dużo szczęścia do nauczycieli”. Rozmowa z astronautą Sławoszem Uznańskim

Magiczna Norwegia: 8 zapierających dech w piersi miejsc UNESCO. Musisz je zobaczyć!

Magiczna Norwegia: 8 zapierających dech w piersi miejsc UNESCO. Musisz je zobaczyć!

Likwidacja świadectw z czerwonym paskiem? Polacy są przeciwni

Likwidacja świadectw z czerwonym paskiem? Polacy są przeciwni