MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kurki to źródło błonnika pokarmowego, który na dłużej daje...
fot. vittaya25/Getty Images

Oto 5 powodów, dla których warto jeść grzyby. Kurki na pasożyty i trawienie. Jajecznicę z kurkami mogą jeść nawet osoby z dną moczanową

Wspierają prawidłową pracę układu pokarmowego

Kurki to źródło błonnika pokarmowego, który na dłużej daje uczucie sytości, a także przyspiesza przesuwanie resztek pokarmowych w dalsze części jelit. Pieprznik jadalny w porównaniu do innych grzybów leśnych jest znacznie szybciej trawiony, dlatego rzadko wywołuje objawy niestrawności, takie jak ból brzucha, zgagę lub nudności.

Zobacz również

Andrzej Makar prezesem PGKiM w Jarosławiu

Andrzej Makar prezesem PGKiM w Jarosławiu

Maraton na raty w Sławnie. Sobotnia rywalizacja. Nowe zdjęcia. Tu będzie Bieg Święców

Maraton na raty w Sławnie. Sobotnia rywalizacja. Nowe zdjęcia. Tu będzie Bieg Święców

Polecamy

Obywatelskie Wysłuchanie Publiczne na temat zmian w podstawie programowej już 18 maja

Obywatelskie Wysłuchanie Publiczne na temat zmian w podstawie programowej już 18 maja

Pij szklankę dziennie, przemyj twarz lub dodaj do kąpieli. To darmowy lek i kosmetyk

Pij szklankę dziennie, przemyj twarz lub dodaj do kąpieli. To darmowy lek i kosmetyk

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna