MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ziemniaki i ryż najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu,...
fot. Jelena Jemczuk/gettyimages

Tych rzeczy nie odgrzewaj – grozi to zatruciem pokarmowym. Zobacz, które potrawy najlepiej jeść od razu po ugotowaniu lub na zimno

Ziemniaki i ryż

Ziemniaki i ryż najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu, ponieważ wtedy zachowują swój smak i wartość odżywczą. Wraz z upływem czasu przechowywania ziemniaki tracą swoją barwę i stają się twarde lub mają gumową konsystencję. W przypadku ryżu robi się twardy i zlepia się w jedną bryłę.

Niewłaściwe przechowywanie stwarza ryzyko rozwoju na powierzchni produktu bakterii Clostridium botulinum, która wydziela szkodliwy jad kiełbasiany.

Zatrucie nią jest szczególnie niebezpieczne dla niemowląt, ponieważ może wywołać botulizm dziecięcy, czyli chorobę objawiającą się nudnościami, wymiotami, zaburzeniem widzenia, osłabieniem napięcia mięśniowego, dusznościami oraz trudnościami w oddawaniu moczu.

Zobacz również

16 młodych mieszkańców regionu wałbrzyskiego zdało egzamin na kartę rowerową

NOWE
16 młodych mieszkańców regionu wałbrzyskiego zdało egzamin na kartę rowerową

Kwiaty na Boże Ciało. Skąd i po co taki zwyczaj?

Kwiaty na Boże Ciało. Skąd i po co taki zwyczaj?

Polecamy

Puchar Tymbarku. 25 maja na stadionie Widzewa rozegrane zostaną finały wojewódzkie

Puchar Tymbarku. 25 maja na stadionie Widzewa rozegrane zostaną finały wojewódzkie

Mały motylek czy smok na całych plecach? Masz tatuaż? Grozi ci groźna choroba

Mały motylek czy smok na całych plecach? Masz tatuaż? Grozi ci groźna choroba

Elektryków na polskich drogach jest coraz więcej, ale co z ładowarkami?

Elektryków na polskich drogach jest coraz więcej, ale co z ładowarkami?